Ring

Benämning
Ring (Sakord)
Historik
Ringen är formgiven av Siv Lagerström och tillverkad av Siv Lagerström & Gravyverken, Sollentuna. Under 1960-talets senare del kom utbildningen vid de konstindustriella skolorna att ifrågasättas. Vilken nytta hade t.ex. samhället av en silversmed? Klimatet för dessa hantverkare vid den här tiden, var allt annat än gynnsamt. Många av smederna sökte sig därför till andra områden och några kom att arbeta med andra material än ädelmetall. En av dessa var Siv Lagerström som började att gjuta i akrylplast. Ringar, armband och även skålar producerades och fick stor popularitet även utanför Sverige. De var mycket moderna i sin formgivning och passade utmärkt in i den rådande popkulturen som i sig vände ryggen till finkulturen. /Ingrid Roos 2010-04-07 Inför utställningen Smycken (2012) gjorde smyckeexperterna Lars-Yngve Johansson, juvelerare, och Tomas Persson, intendent, en bedömning av de smycken i Nordiska museets samling som skulle ställas ut. De dateringar, tillverkaruppgifter och material som avviker från uppgifterna i huvudliggaren eller katalogkorten kan komma från dessa expertutlåtanden.
Produktion:
Tillverkare av kartong, ritning, stamp m.m.: Lagerström, Siv
Produktion:
1968 - 1979 (Uppskattad)
Tillverkare: Lagerström, Siv
Accession:
2010 (Förvärvslista)
Säljare till museet: Domino Antik
Säljare till museet, ort: Sverige, Stockholm, Stockholm, Stockholm
Beskrivning
Ring av transparent akrylplast med konformig inläggning av vit plast. Cirkelrunt framstycke, skena med yttre kvadratisk form. Designad av silversmeden Siv Lagerström under 1960-talets senare del. Tillverkad av Gravyrverken i Sollentuna (råämne som kapades och frästes ur) och Siv Lagerström (urborrning för fyllning av färgad Castolite, en form av gjutplast). Inskription på skenans bakre del "Siv" samt "MADE IN SWEDEN". /Ingrid Roos 2010-04-07
Påförd text
Stämpel: Siv MADE IN SWEDEN
Identifikationsnr
NM.0330050
Ägare
Nordiska museet
Utställningar
Smycken (14. Sep 2012 — )
Ämnesord
Smycken : Ringar
Mått
Höjd (Framstycke): 1.5 cm
Diameter (Framstycke): 3 cm
Höjd (Hel ring): 3.5 cm
Material
Akryl
Plast, castolite - en form av gjutplast
Teknik
Gjutning
Fräsning
Borrning
Färg
Transparent, Vit
Referenser
Ericsson, Anne-Marie (1990). Svensk Smyckekonst från jugend till postmodernism. Västerås. Sid.97-98. (Litteraturreferenser)
Ingår i samling
Nordiska museets föremål
Ägare
Nordiska museet
Typ
Föremål
Klassifikation
Smycken (OU 301)
Syntetvaruindustri (OU 384)
DigitaltMuseum.se
NM.0330050

Kommentarer

  1. Avbryt