Hängsmycke

Benämning
Hängsmycke (Sakord)
Historik
Hängsmycket är en gåva från formgivaren som vunnit en "Guldknappen" accessoarutmärkelse 2010 för sin formgivning av smycken. Med gåvan följde en namnskylt av silverfärgad metall och ett rätblock av glas med logotypen ingjuten. Namnskylt och glasblock är reklam- och skyltmaterial. Smycket är tillverkat i Italien. /Ingrid Roos 2010-11-26 /Helena Lindroth 2018-08-28 Efva berättar själv att hon är uppväxt i Högdalen utanför Stockholm. Sitt intresse för design och formgivning fick hon redan som barn då hennes farmor sydde kläder åt henne och hennes dockor efter Efvas teckningar och skisser. Efva trivdes inte i skolan men hittade utlopp för sin kreativitet på träslöjden där hon gjorde sitt första silverarmband som elvaåring. Efter högstadiet var Efva anställd som lärling under ett halvår för silversmeden Bengt Liljedahl (som även designat Guldknappen). Under tolv år år jobbade hos som internationell fotomodell. Efter modellkarriären tog Efva upp musiken. Tillsammans med fyra killar bildade hon bandet Xmodels. I mitten av 90-talet anmälde hon sig till en kurs i silversmide på folkuniverisetet och 1998/99 grundade hon sitt smyckeföretag Efva Attling. Märket har slagit igenom stort både i Sverige och internationellt. Efvas smycken karaktäriseras av en stilren och avskalad design ofta i kombination med inskriptioner som t ex Carpe diem eller Homo Sapiens. /Elin Nystrand von Unge 2010 Inför utställningen Smycken (2012) gjorde smyckeexperterna Lars-Yngve Johansson, juvelerare, och Tomas Persson, intendent, en bedömning av de smycken i Nordiska museets samling som skulle ställas ut. De dateringar, tillverkaruppgifter och material som avviker från uppgifterna i huvudliggaren eller katalogkorten kan komma från dessa expertutlåtanden.
Produktion:
Tillverkare av kartong, ritning, stamp m.m.: Attling, Efva
Produktion:
2000 - 2010 (Uppskattning)
Tillverkare: Attling, Efva
Annat:
2010
Historisk händelse, namn med anknytning till föremålet
Damernas Värld
Guldknappen
Historia
Designpriset Guldknappen instiftades 1981 av tidskriften Damernas Värld med målet att stödja och främja svenskt mode. Pristagaren väljs ut av en jury. Priset delas ut vid ett offentligt arrangemang med modevisning. Pristagaren presenteras med ett reportage i Damernas Värld. 2008-2009 förvärvade Nordiska museet en stor del av de tidigare vinnarkollektionerna och en överenskommelse gjordes med Damernas Värld om att de vinnande plaggen kommande år skänks till Nordiska museet. /Sammanställt av Elin von Unge i samband med dokumentationen av Guldknappen 2008-2009, se arkivref.

Yrke Designpris
Nationalitet Sverige

Historisk händelse, ort med anknytning till föremålet: Sverige, Stockholm, Stockholm, Stockholm
Accession:
2010 (Förvärvslista)
Givare till museet: Attling, Efva
Givare, ort: Sverige, Stockholm, Stockholm, Stockholm
Beskrivning
Hängsmycke av silver bestående av två rektangulära plattor så kallade "dog tags" med inskription "HOMO" på en sida och "SAPIENS" på andra sidan. Båda hängen likadana. Hänger på kulkedja, ena hänget med egen kort kulkedja runt den större. Stplr: "S:t Erik - 925 - EFVA" å varje hänge. Kedjan stpl vid låset: "ITALY - 925". /Ingrid Roos 2010-11-26
Påförd text
Stämpel: HOMO SAPIENS S:t Erik 925 EFVA 925 ITALY
Identifikationsnr
NM.0330551
Ägare
Nordiska museet
Utställningar
Smycken (14. Sep 2012 — )
Ämnesord
Smycken : Hängsmycken
Mått
Längd (Halskedja): 44.5 cm
Bredd (Hänge): 1.2 cm
Längd (Hänge): 2.3 cm
Material
Silver
Referenser
För bilaga se NM.0330539;länkade filer Fotografi av Tage Fridh med delar av hans samling. (Bilagor)
Ingår i samling
Nordiska museets föremål
Ägare
Nordiska museet
Typ
Föremål
Klassifikation
Smycken (OU 301)
DigitaltMuseum.se
NM.0330551

Kommentarer

  1. Avbryt